HTML

Segédmotoros kerékpár

Segédmotorokról minden...

Friss topikok

Linkblog

Simson S51 - 1.rész

2010.09.14. 12:41 Claustrum

Az Simson S51-es modell egy két személy szállítására is alkalmas, viszonylag modern, megbízható, strapabíró kismotorkerékpár. 1980-ban jelent meg, az S50-es sorozatot váltotta le. 1980-tól 1990-ig gyártották a volt NDK egyik kisvárosában, Suhl-ban. A sorozatból kb. 1 300 000 db készült összesen. Legnagyobb számban az "S51B 1-4" típusú példány, ebből 360 600 db gördült le a gyártósorról 1980 és 1989 között. (Néhány típus neve mellett zárójelben az ismertebb neve vagy az oldalmatricán szereplő felirat szerepel, a könnyebb felismerhetőség érdekében.)

A sorozat tagjai legkönnyebben a motorblokk (M531 vagy M541 típusú) alapján különíthetőek el elődeiktől (szögletesebb forma, kuplungfedélen szerepel a sebességek száma és az "IFA" embléma, valamint a hengerfej bordázata párhuzamos), ám ezen kívül más kezelőszervekkel is rendelkeznek (kombinált kapcsoló), valamint a fényszóróház laposabb formájú. Egyébként ezeken kívül a váza teljesen megegyezik az S50-es modellel.

Az S51 sorozatnak rengeteg típusát gyártották. Ezek teljesítménye közel azonos, különbségek csupán a felszereltségben mutatkoznak.

S51N-H: A típus nevében szereplő "N" betű jelentése ismeretlen. Egyesek szerint "Normal"-t jelent, mások szerint a "Nicht" ill. "Neutral" azaz az üres szót jelenti. Egy másik forrás szerint, a Simsonok (amelyek N-es típussal jöttek ki) azokon nem volt index, és csak gyári, kék festés volt. A jármű felszereltsége csekély. Nem volt rajta irányjelző, hátsó lábtartó, az ülésen kapaszkodó, csomagtartó, valamint a kombinált kapcsoló és a gyújtáskapcsoló is hiányzott róla. Akkumulátor sem volt gyári tartozék. A kürt helyett "IFA" feliratú csengő volt rajta. Alumínium felnik helyett csak ezüstszürkére fújt vasfelnijei voltak. Ennek a típusnak teljesítményben fojtott, kizárólag 3 sebességes motorblokkja volt. A 40 km/h-s végsebességre való fojtást több módon érték el. A henger kipufogócsatornájának méretét csökkentették, a porlasztónál akadályozták a súber mozgását, a kipufogókönyök hosszát megnövelték és a kipufogódobból eltávolították a konfúzor részt. Ez a típus könnyen felismerhető a jellemző kék színéről (viccesen: "bilikék") és az irányjelzők hiányáról. 1986-ig készültek ezek a típusok, kizárólag 16N1-es porlasztóval és 6V-os, megszakítós gyújtással.

A következő részben a S51B 1-3-H típusról lesz szó.

 

Forrás: WikiPedia

Szólj hozzá!

Címkék: leírás segédmotor simson

A bejegyzés trackback címe:

https://segedmotor.blog.hu/api/trackback/id/tr602295329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása