HTML

Segédmotoros kerékpár

Segédmotorokról minden...

Friss topikok

Linkblog

Elavult a segédmotorral kapcsolatos jogszabály - MR1 Kossuth Rádió

2010.08.10. 19:02 Claustrum

Báthori Róbert összeállítása a Napközben keddi adásában arról, hogy negyvenéves az a jogszabály, amely meghatározza, hogy mi számít segédmotornak.


Magyarországon ötven köbcentiméter felett minden motorra rendszám kell, és motorvezetői engedéllyel lehet csak vezetni. A segédmotorokra azonban nem szükséges az azonosító, és a vezetésükhöz is elég a B kategóriás autóvezetői jogosítvány. Itthon hétszázezer segédmotor van forgalomban, legtöbbjük vezetője nem mondható rutinos sofőrnek, ráadásul sokan úgy vezetnek robogót, hogy az nem felel meg a segédmotoros-kerékpár kategória előírásainak.

Jelenleg egy, az 1950-es években alkotott, és a 70-es években módosított jogszabály határozza meg a segédmotor-kerékpár fogalmát. Ezt a jogszabályt a közlekedésbiztonság azonban már régen túlhaladta. A jogszabály módosítása annál is inkább sürgős és szükséges lenne, hiszen napról napra egyre több illegális robogó fut az utakon. Bár az Országgyűlés korábban már megszavazta, hogy 2009-től minden új ötven köbcentiméteres motorkerékpárra rendszámot kell tenni, ezt később mégsem vezették be, ahogy azt is visszavonták, hogy 2011-től minden közlekedésben részt vevő segédmotorra kell a plakett. Ez körülbelül négyszázezer tulajdonost érintett volna. Így a kiskapu még mindig nyitva áll, s a helyzet továbbra is kaotikus.

 

Forrás: mr1-kossuth.hu

Szólj hozzá!

Címkék: jogszabály segédmotor

A bejegyzés trackback címe:

https://segedmotor.blog.hu/api/trackback/id/tr252212947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása